Euromunten
Euromunten

Euromunten

De Italiaanse Euromunten

Bij de invoering van de Euro in 2002 werd bepaald dat één zijde van de Euromunten een uniform uiterlijk zou hebben, de andere zijde was door ieder land zelf te bepalen. Veel landen, zoals ook Nederland, kozen voor een afbeelding van het staatshoofd. In Italië kozen ze voor meer diversiteit. Heeft u de munten wel eens nader bekeken? Hieronder ziet u welke afbeeldingen door de Italianen op de munten werden gezet.

Alle Italiaanse Euromunten op een rijtje

Op de 1 Eurocent munt staat het beroemde Castel del Monte. Wij bezochten het kasteel tijdens onze roadtrip van 2018 toen we op weg waren naar Puglia. Het kasteel werd rond 1240 gebouwd in opdracht van keizer Frederik II, maar het is nooit helemaal duidelijk geweest waarvoor. Het gebouw is namelijk niet geschikt als vesting en ook  niet als woonhuis. Wel mooi!!

Castel del Monte
Castel del Monte, binnenplaats
Castel del Monte, interieur
Castel del Monte

Op de 2 eurocent munt staat de Mole Antonelliana. Dit iconische gebouw waarin o.a. een filmmuseum is gevestigd vindt u in Turijn (staat bij ons op de planning voor onze roadtrip van 2021!)

Turijn
Mole Antonelliana (fot: culturetrip.it)

Op de 5 Eurocent munt staat, voor een ieder bekend, het Colosseum in Rome, en natuurlijk zijn wij hier al meerdere keren geweest, de laatste keer was tijdens onze roadtrip in 2020.

Colosseum
Colosseum

Op de 10 Eurocent munt staat een fragment van het beroemde werk van Boticelli: De geboorte van Venus. Dit schilderij is te bezichtigen in (waar anders) de Uffizi gallerij in Florence.

Geboorte van Venus
Florence, Piazza della Signoria vlak bij de Uffizi Galerij

Op de 20 Eurocent munt staat een afbeelding van een beeld van de kunstenaar Umberto Boccioni (1882 – 1916). Het origineel staat niet in Italië maar is te vinden in het Museum voor moderne kunst in Sao Paolo (Brazilië).

Beeld van Umberto Boccioni (foto: Wikipedia)

Op de 50 Eurocent munt staat een afbeelding van het ruiterstandbeeld van Marcus Aurelius. Dit beeld bevindt zich in Rome, in de “Musei Capitolini”.

Standbeeld Marcus Aurelius (foto: Wikipedia)
Musei Capitolini, Rome (foto: arte.it)

Op de 1 Euromunt staat het beroemde werk  “Mens van Vitruvius” van Leonardo da Vinci. Dit werk is tentoongesteld in de Galleria dell’Accademia in Venetië (niet altijd, om het te beschermen tegen teveel daglicht!).

Mens van Vitruvius
Galleria dell’Accademia Venezia

Op de 2 Euromunt staat een portret van de Italiaanse dichter Dante Alighieri (1265 – 1321). Dante is geboren in Florence, de stad die wij meerdere malen hebben bezocht. Tijdens onze roadtrip van 2020 verbleven wij een paar nachten in Florence waar wij o.a. onder zijn toeziend oog van Lampredotto genoten!           

Museo Casa di Dante, Florence
Lampredotto
En Dante zag dat het goed was!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *