Aardpiramiden
Aardpiramiden

Aardpiramiden

Rittner aardpiramiden bij Bolzano!

In 2020 begonnen we onze jaarlijkse roadtrip in Bolzano (Noord Italië, Zuid-Tirol). Daar bezochten we o.a. de aardpiramiden van Ritten. Op zichzelf al een prachtig natuurfenomeen maar ook het traject er naar toe was méér dan de moeite waard!

Maar wat zijn aardpiramiden eigenlijk? Aardpiramiden zijn ontstaan door erosie op plaatsen waar gletsjers in de ijstijd morenes en leem hebben afgezet. In droge toestand is dat materiaal keihard, maar door contact met water (regen) ontstaat een leemachtige brij die naar het dal vloeit. Onder de grote stenen blijft de leem beschermd tegen regen, waardoor aardzuilen ontstaan die bij elke regenbui dus hoger worden!

Een goede tip voordat je op onderzoek uitgaat is om er voor te zorgen dat je in het bezit bent van een Bolzano card! Veel hotels en andere logeeraccommodaties geven deze card kosteloos weg aan hun klanten. Je kan er o.a. gratis mee in het openbaar vervoer, dus ook in de kabelbaan en in de trein waarmee wij de aardpiramides gaan opzoeken.

Bolzano card

De kabelbaan namen wij in Bolzano vanaf het station “Talstation Seilbahn Bozen – Oberbozen”. Het duurt ongeveer een minuut of 12 en dan kom je aan in Soprabolzano. Onderweg geniet je van de mooie vergezichten. Nou ja, genieten… als je net als ik angst voor hoogtes hebt is het allemaal iets minder leuk! Ik was persoonlijk dus erg blij toen we op de plaats van bestemming waren aangekomen!

Kabelbaan met onder ons Bolzano / Bozen
Kabelbaan arriveert in Soprabolzano

In SopraBolzano stapten we in een prachtige oude trein uit de Belle Epoque (zeg maar begin 20ste eeuw) die ons naar Collalbo bracht. Collalbo is o.a. bekend vanwege de kunstijsbaan, waar Sven Kramer in 2007 Europees kampioen werd! De treinrit was zelfs met mondkapjes op erg mooi en nu kon ook ík de mooie uitkijkjes waarderen!

Trein uit de Belle Epoque vanaf Soprabolzano
Route naar de aardpiramiden
Ook met mondkapje een mooie rit!
Collalbo, met de kunstijsbaan waarop Sven Kramer in 2007 Europees kampioen werd!

Vanuit Collalbo volgden we wandelend de duidelijke bewegwijzering die ons uiteindelijk tot in Longomoso bracht. Daar dronken we eerst een kopje koffie met een heerlijk vruchtentaartje, waarna we onze weg vervolgden om uiteindelijk de aardpiramiden te zien. Echt héél bijzonder om dit in het echt te zien, foto’s doen er helaas geen recht aan! Ga het dus vooral zélf bekijken als je in de buurt bent!

Longomoso
Eerst een bakkie met wat lekkers!
Begin van de wandeling

We konden helaas niet al te dicht bij de aardpiramides komen, het had geregend en het pad er naar toe was om veiligheidsredenen afgesloten.

Prachtig uitzicht!
De eerste blik op de aardpiramiden
Aardpiramiden

We besloten te lunchen in Longomoso, waar je het prachtige uitzicht er overigens gratis bij kreeg! Toen was het tijd om terug te gaan… We waren nog fit en ik was, als gezegd, geen fan van die kabelbaan dus we besloten om lopend terug te gaan naar Bolzano! Natuurlijk viel dat uiteindelijk nog best tegen, ook van naar beneden lopen (steil!) kun je namelijk erg moe worden. We hebben beiden achteraf, na die wandeling van zo’n twee uur, nog dagen met spierpijn in de bovenbenen rondgelopen! Maar goed, we kwamen onderweg nog een aantal aardpiramiden tegen die we nu wél van dichtbij konden fotograferen, dus dat was dan weer een mooi cadeautje!

Lunch in Longomoso
De tocht naar beneden!
Diverse obstakels moesten worden overwonnen!
Maar kijk daar eens!
Aardpiramiden, iets dichterbij, geweldig!
Zeer bijzonder fenomeen!
We zijn er bijna, blik op Bolzano!

Eén reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *