Italië Roadtrips
2018 Bella Italia

2018 Bella Italia

2018 Bella Italia van Noord tot Zuid (en weer terug)!

Onze eerste zelf georganiseerde roadtrip bracht ons in drie weken langs bovengenoemde plaatsen. We hadden ons min of meer laten inspireren door een seizoen van het tv-programma “we zijn er bijna” van omroep Max, waar een groep mensen op leeftijd met campers en caravans een soortgelijke tour door Italië maakten. Met behulp van de boekingssite “Booking.com” vond ik een aantal bijzondere overnachtingsplekken!

LEVICO TERME: Zoals gezegd begonnen we de reis in Noord-Italië, in het plaatsje Levico Terme. We verbleven daar twee nachten en hebben in die dagen o.a. het mooie Trento bekeken.

Levico Terme, lago di Levico

Afbeelding 1 van 8

BOLOGNA: De volgende halte was Bologna. Onderweg deden we eerst nog het prachtige Padua aan, waar o.a. het grootste plein van Europa is (zeggen ze). Mooi was het in ieder geval wel! En Bologna was echt prachtig, en het heet niet voor niets de culinaire hoofdstad van Italië!

Prato della valle, plein in Padua

Afbeelding 1 van 15

MONDAVIO: We trokken verder naar het Zuiden met onderweg één overnachting in Mondavio in Le Marche. Voor ons een onbekende plaats en daarom een gok of het wel interessant genoeg zou zijn. Wat een verrassing…!

Mondavio, Hotel La Palomba

Afbeelding 1 van 18

VASTO: Het werd tijd voor een dagje strand, dus we vervolgden onze reis om uit te komen in de badplaats Vasto in Abruzzo. Overdag lekker uitrusten en lekker eten aan het strand, ’s avonds naar het oude centrum van Vasto om daar te genieten van het uitzicht over zee.

Vasto, tuin van onze B&B

Afbeelding 1 van 9

ALBEROBELLO: Goed uitgerust en na een prima ontbijt begonnen we aan ons volgende traject, op weg naar Alberobello in Puglia. Onderweg maakten we nog een tussenstop bij het bijzondere achthoekige Castel del Monte vlak bij Andria (Puglia). Leuk weetje: dit kasteel staat op de Italiaanse versie van de Eurocent! Alberobello zelf was sprookjesachtig mooi. Wij verbleven er in een echte Trullo en genoten ’s avonds van de (toeristische) drukte. Heerlijk gegeten in restaurant Il Pinnacolo (wel even reserveren, of anders heel even wachten tot er plaats is).

Castel del Monte

Afbeelding 1 van 16

OVERIG PUGLIA/MATERA: Naast Alberobello hebben we in Puglia óók de mooie plaatsjes Locorotondo, Cisternino, Ostuni en het schitterende Matera (!) bezocht. Matera ligt eigenlijk niet in Puglia, maar in Basilicata. Matera was in 2019 Culturele hoofdstad van Europa en heeft o.a. gediend als decor voor de films “The Passion” en de meest recente James Bondfilm “No Time to Die”. Hier MOET je geweest zijn!! Wij hebben uiteindelijk door tijdsgebrek minstens de helft van Puglia nog niet gezien (geen enkele plaats aan de kust bijvoorbeeld) maar we zijn vastbesloten dat snel een keer in te halen!

Matera

Afbeelding 1 van 27

MAIORI, AMALFIKUST: Snel dóór naar de volgende locatie, Maiori aan de adembenemende Amalfikust! Maiori is op zichzelf al een schattig plaatsje aan de kust, maar we kwamen natuurlijk voor het totaalplaatje, de gehele Amalfikust. Vanuit Maiori neem je gemakkelijk de boot naar alle andere plaatsen aan de Amalfikust maar ook naar het eiland Capri. Dat laatste hebben wij gedaan omdat ik jarig was en een trip naar het romantische Capri inclusief etentje (+ wijntje) was natuurlijk een prachtig verjaardagscadeau!

Positano

Afbeelding 1 van 24

ORVIETO: Ná Maiori zouden wij in San Gimignano verblijven. Omdat wij dat echter een iets te lange rit vonden zocht ik naar nog één tussenstop, ergens in het midden tussen Maiori en San Gimignano. Ik prikte blind op de landkaart en kwam bij Orvieto terecht. Nog nóóit van gehoord…Beetje googlen om te zien wat dit plaatsje te bieden had. Nou, dat leek ons voor één nacht misschien best okay. We boekten dus een hotel midden in het centrum aan de Piazza Duomo… en werden op slag verliefd! Wat een geweldig mooi plaatsje! Bovenop een berg, een adembenemend mooie Dom, leuke winkeltjes, véél lekkere restaurants, een metersdiepe historische Romeinse put…alles was geweldig! Heel jammer dat we slechts één nacht bleven…

Il Duomo di Orvieto

Afbeelding 1 van 11

SAN GIMIGNANO: Tijdens een eerdere vakantie waren wij al eens in San Gimignano (Toscane) geweest. Voor de meeste Italië liefhebbers zal dit natuurlijk geen onbekende plek zijn. Het is een prachtig middeleeuws ommuurd stadje, met een aantal opvallende torens. Hierdoor heeft het plaatsje, zeker vanuit de verte gezien, iets weg van een stad met wolkenkrabbers. Om die reden wordt San Gimignano ook wel het “Manhattan van de middeleeuwen” genoemd. We verbleven 3 nachten binnen de muren van de stad en zagen dus de hordes toeristen komen en ’s avonds weer weggaan! Als het eenmaal is leeggelopen, dan is San Gimignano natuurlijk op z’n mooist (je hoeft dan niet meer in de rij te staan voor een ijsje)! Oh ja, we hebben er óók genoten van de lokale wijn, Vernaccia di San Gimignano!

San Gimignano

Afbeelding 1 van 18

OVERIG TOSCANE: Tijdens ons verblijf in San Gimignano hebben we natuurlijk ook andere plaatsen in Toscane bezocht. We zijn o.a. in Volterra geweest, Bolgheri en Lucca!

Volterra

Afbeelding 1 van 13

LA SPEZIA: We reizen van San Gimignano naar La Spezia. Van daaruit wilden we Le Cinque Terre gaan bezoeken. Een schitterend gebied in Ligurië dat bestaat uit 5 plaatsjes: Monterosso al Mare, Vernazza, Corniglia, Manarola en Riomaggiore. We gingen vanuit La Spezia met de trein naar Monterosso om van daaruit het gebied verder lopend te verkennen. In één woord magnifiek! Een dorp dat vaak als “zesde terra” wordt gezien is Portovenere, dat ligt tussen het meest zuidelijke gelegen plaatsje Riomaggiore en La Spezia in. Daar zijn we vanuit la Spezia met een reguliere stadsbus naar toe gegaan, hetgeen een ervaring op zichzelf was!

La Spezia

Afbeelding 1 van 16

VERBANIA: De laatste dag van de vakantie hadden we open gelaten. Als we er genoeg van hadden zouden we huiswaarts keren en anders niet. Het werd dus “anders niet”. Via Booking.com hebben we op de route naar huis nog een leuke laatste overnachting gevonden aan het Lago Maggiore in het plaatsje Verbania. Een perfecte afsluiter van een geweldige vakantie!

Verbania

Afbeelding 1 van 8