Italië Roadtrips
2020 Bolzano & Toscane

2020 Bolzano & Toscane

2020 Bolzano & Toscane

Het leek er lange tijd op dat we de vakantieplannen voor 2020 in de ijskast moesten zetten omdat er door het Coronavirus veel onmogelijk was. We waren blij verrast toen bleek dat we tóch op reis konden. De situatie in Italië was zo, dat je in openbare ruimtes (binnen) een mondkapje moest dragen. Dat gold dus óók voor restaurants, maar als je eenmaal aan tafel zat mochten de mondkapjes afgedaan worden. Dat is wel zo handig als je wat binnen wilt krijgen. Verder werden de mensen geacht te letten op de onderlinge afstand. Achteraf kan ik zeggen dat de mensen in Italië daar wat mij betreft prima mee omgingen. Dit jaar besloten we wat minder verschillende plaatsen aan te doen en om wat langer op die plaatsen te blijven hangen. De route begon in Zuid-Tirol, maar de focus lag dit jaar verder vooral op Toscane!

BOLZANO: We hadden veel gehoord over het gebied en wilden nu zelf wel eens zien hoe mooi het hier daadwerkelijk is. Bolzano, en eigenlijk het hele gebied er omheen, doet erg Oostenrijks aan en dat is niet zo gek. Dit gebied is pas in 1919 door Italië geannexeerd. Overal worden er dan ook twee talen gesproken, Italiaans en Duits! Wij genoten vooral van de overweldigende natuur!

Bolzano

Afbeelding 1 van 18

FLORENCE: De stad van de renaissance met de prachtige Duomo, de Ponte Vecchio en de Piazza della Signoria…We hebben het natuurlijk allemaal gezien, maar we hadden ook een ándere missie. We hadden namelijk gehoord over twee gerechten die je gegeten moet hebben als je in Florence bent, dus we gingen op zoek naar het beste broodje van Firenze (Favolosa, bij All’Antico Vinaio) en naar Lampredotto, een broodje koeiemaag dus! En we hebben ze gevonden hoor! Zowel de Favolosa als de Lampredotto smaakte heerlijk maar de winnaar is wat mij betreft de Favolosa!
Ons prachtige authentieke hotel (Monna Lisa) lag midden in de oude stad, op wandelafstand van de Duomo, mét parkeerplaats! Werkelijk ideaal! Ten slotte willen we vermelden dat we heerlijk en betaalbaar hebben gegeten bij een restaurant van twee zéér gastvrije broers, vlak bij ons hotel: “Antica Casa Torre” aan de Piazza Di San Pier Maggiore. Zoek het maar op!

Florence, Piazza della Signoria

Afbeelding 1 van 22

CAPOLIVERI, ELBA: De reis werd voortgezet richting de kust, naar de haven van Piombino om precies te zijn. Vanuit huis hadden wij online onze vervoersbewijzen geregeld voor de ferry naar het eiland Elba. Je kan als je naar Piombino rijdt de haven en de opstapplaats voor de ferry niet missen, je wordt er bijna automatisch naar toe geleid. Aan boord gaan ging heel gestroomlijnd en de overtocht van ongeveer een uur verliep rimpelloos. We kwamen aan in Porteferraio en van daar af was het minder dan een half uur naar ons hotel Capo di Stella. Elba is een mooi eiland en beslist de moeite waard om eens te bezoeken. Wij vonden de plaatsen Porteferraio, Capoliveri en Porto Azzuro erg leuk!

Elba, Portoferraio

Afbeelding 19 van 19

MONTEPULCIANO: We hadden genoten van Elba, maar keken toch wel heel erg uit naar onze volgende halte: Montepulciano in het prachtige Val d’Orcia, ons favoriete gebied in Italië! Wat hebben we allemaal gezien: Cappella della Madonna di Vitaleta, Pienza, Montepulciano, Bagno Vignoni, Montichiello, we hebben gepicknickt met uitzicht op Montepulciano, Bistecca alla Fiorentina gegeten bij Acquacheta (Giulio), een wijnproeverij gedaan bij wijnhuis DEI, tussen de olijfbomen gegeten van onze prachtige Agriturismo….en nog véél meer gegeten en veel lekkere wijn gedronken! We wilden eigenlijk nooit meer weg…

Toscane, Cappella della Madonna di Vitaleta

Afbeelding 1 van 30

MALCESINE, LAGO DI GARDA: Wij reizen altijd in de maand september. We hoeven immers geen rekening meer te houden met schoolvakanties. Dat scheelt een stuk in de portemonnee maar ook in de drukte op sommige plaatsen. In voorgaande jaren was ons opgevallen hoe rustig het was aan de grote meren als je dat vergelijkt met het hoogseizoen. Nu zag je ook eigenlijk pas hoe mooi deze gebieden werkelijk zijn! Daarom kozen wij er voor om de laatste dagen van de vakantie in 2020 aan het Gardameer door te brengen, wellicht nóg rustiger dan normaal door het Coronavirus…? Nou, dat was dus niet het geval. Je kon nog steeds over de (Duitse) hoofden lopen in Malcesine, maar daarmee hebben we dan ook meteen het enige negatieve punt benoemd. Het Gardameer (en omgeving) is gewoon ontzettend mooi, dat zie je zelfs door de Duitse drukte heen!

Gardameer, zonsondergang

Afbeelding 1 van 25